CILS nyelvvizsga-Italea

Mi az a CILS nyelvvizsga?

A CILS nyelvvizsga (Certificazione di Italiano come Lingua Straniera) egy olyan egynyelvű, komplex olasz nyelvvizsga, amely nemzetközileg és államilag is elismert, így bár honosítani szükséges, egyenértékű egy kétnyelvű vizsgával. A honosítást a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ végzi.

A vizsgát az olasz UNISTRASI (Università per Stranieri di Siena) készíti el és javítja ki, azonban Magyarországon van lehetőség letenni azt a Studio Italia nyelviskolában.

A vizsga szintjei

Jelenleg 4 szint érhető el:

1.    szint: Livello UNO – B1

2.    szint: Livello DUE – B2

3.    szint: Livello TRE – C1

4.    szint: Livello QUATTRO – C2

A vizsga tulajdonságai

A CILS vizsga főleg a készségekre és nem a nyelvtani tudásra koncentrál, tehát azt méri fel, hogy a vizsgázó olasz nyelvi környezetben mennyire képes feltalálni magát. A nyelvtani hiba csak a nyelvhelyességi/nyelvhasználati vizsgarészben jelent problémát, a fontosabb a választékos kifejezésmód, a partner megértése.

A vizsga több készségre is koncentrál, ezért az írott szöveg értése részben az olvasmányok hosszúak, a kérdések megválaszolásához pedig az olasz nyelv lexikális, nyelvtani ismeretén kívül szükséges egy jó szövegértési készség is. Ugyanez vonatkozik a hallott szöveg értésére is. A CILS vizsga igen gazdag szókincset igényel, így például bár a CILS1 alapfokú nyelvvizsgának felel meg, szókincsben inkább középfokú tudást igényel.

A vizsga pontozása, időpontjai, hossza

Öt vizsgarészből épül fel, melyeken egyesével maximum 20 pont érhető el. Az összeg pontszám 100, ebből 55%-ot kell teljesíteni részenként. Így tehát hiába ér el valaki mondjuk 60 pontot, ha az egyik vizsgarész csak 10 pont lett, az sikertelen. Tehát a vizsga teljesítéséhez szükséges minimum 55 pont, amely legalább 5×11 pontból tevődik össze.

Nem kell azonban elkeseredni, ha egy vizsgarész (vagy akár több) nem sikerül, nem kell a teljes vizsgát megismételni, csak a sikertelen vizsgarész(eke)t. Erre a következő három vizsgaidőszak áll rendelkezésre. Ha ez alatt a vizsgázó nem teljesíti az adott rész(eke)t, meg kell ismételnie a teljes vizsgát.

A vizsgát évente kétszer rendezik meg, júniusban és decemberben.

A vizsga hossza szintenként változik, 2 és 5 óra között lehet, azonban ez függ a vizsgázók létszámától is. Mivel egy napon zajlik minden vizsgarész, érdemes rászánni az egész napot.

A vizsga részei

1.    Magnóhallgatásos feladat

2.    Olvasott szöveg megértése

3.    Olasz nyelvhasználat (+ metanyelvhasználat, ami tulajdonképpen személyek közötti – interperszonális- kommunikációnak egyik területe)

4.    Írásbeli vizsga

5.    Szóbeli vizsga

Hogyan lehet rá felkészülni?

A vizsgára jelenleg nem létezik sem ingyenes, sem fizetős felkészítő online, ezért érdemes olasz magántanár vagy nyelviskola segítségével felkészülni rá.

Lehetőség van például a Studio Italia könyvesboltjában kifejezetten a vizsgára felkészítő kiadványt vásárolni, több szinten is, azonban ezek a könyvek is valójában mintafeladatsorokat tartalmaznak.

Minta feladatsor elérhető az UNISTRASI oldalán , azonban itt mindig csak az előző vizsgaidőszak feladatlapját lehet letölteni. A Studio Italia honlapján elérhetőek ezen kívül a 2010-es év feladatsorai. Esetenként előfordulhat, hogy az interneten megtalálhatóak még feladatsorok, de sajnos nehéz ezeket megtalálni.  Szerencsére az Italea rendelkezik olyan feladatsor gyűjteménnyel, évekre visszamenőleg, amely megoldja ezt a problémát.

A vizsga ára

A vizsga ára szintenként változó, jelenleg:

CILS1: 25500 Ft
CILS2: 30000 Ft
CILS3: 35000 Ft
CILS4: 39000 Ft

Ismételt vizsga esetén: 5000 Ft az alapdíj, ezen felül

CILS1 8.000 Ft/részvizsga
CILS2 9.500 Ft/részvizsga
CILS3 11.000 Ft/részvizsga
CILS4 12.500 Ft/részvizsga

Hasznos tudnivalók

Minden vizsgázó köteles személyazonosságát igazolni a megfelelő dokumentummal (személyigazolvány, útlevél), illetve aláírásával igazolni, hogy megjelent a vizsgán. A vizsga előtt ezen kívül számos helyre fel kell egy kódszámot írni, ezért is érdemes legalább 20 perccel a vizsga kezdése előtt megérkezni, hogy az adminisztratív feladatokat nyugodtan el tudjuk végezni.

A vizsga nem tartalmaz fordítási feladatot, ezért is nem használható semmilyen segédeszköz vagy szótár a vizsga folyamán.

Minden vizsgarész után, még az idő lejárta előtt át kell vezetni a megoldásokat egy válaszlapra. Erre érdemes legalább 5 percet hagyni, hogy nyugodtan, hibák elkövetése nélkül elvégezhessük a feladatot. Minden vizsgázó vigyen magával fekete tollat (nem ceruzát, mert azt nem fogadják el), azzal kell kitölteni ezt a válaszlapot. Mivel az értékelők csak ezt a lapot fogják figyelembe venni, ügyeljünk a pontos kitöltésre és ne hagyjuk az utolsó pillanatra. Itt javítás már nem végezhető el.

A vizsga előtt mindenképp csináljon meg a vizsgázó egy-két teljes feladatsort időre, ahol a válaszlapot is kitölti, hiszen a rutin sokat számít egy nyelvvizsgánál, illetve az idő szűkössége miatti stresszt is enyhítheti, ha már találkozott az ember hasonló feladatokkal.

Ha szeretnél felkészülni a CILS nyelvvizsgára és úgy érzed, hogy nem a nyelviskolai, hanem egy kötetlenebb, egyéni oktatás biztosítaná a megfelelő felkészülést számodra, keress bátran. Több feladatsorral is rendelkezem, illetve személyre szabva, rugalmas időpontokban vállalom a felkészítésedet. A kapcsolat oldalon írj bátran egy üzenetet és megbeszéljük a részleteket.

A következő nyelvvizsgák időpontjai

2019. május 30. és 2019. december 3.